Paton’s Unique

Patons Unique är en gammal sort. Redan 1870 såg den dagens ljus hos Paton. Den sägs vara en korsning mellan P. scabrum and P. graveolens vilket i så fall innebär att den även är en primärhybrid. Den har stora rödrosa blommor med mörkare fjädermarkeringar och ljus kant. Bladen är kraftigt flikiga och har en doft av… ja, hmm? Den ska dofta aprikos (därav det engelska namnet ‘apricot’) men det är betydligt mer kryddigt än så… pors kanske?

Min planta växte på höjden i somras… och blev jättestor! Men grenarna är rätt sköra, så jag klippte ner den innan jag flyttade in den i höstas. Att klippa på våren är däremot synd, för då klipper man av blomanlagen som bildas under köldperioden på vintern.

Paton's Unique  ©wermstedt/saikkonen

Bilderna skiljer lite i färg på blommorna… de har olika nyanser om plantan växer i skugga eller sol. Men det beror även på ljuset när man fota och kamerans inställningar .