First Yellow – Årets pelargon 2012

 

Komplettering 12/4: First Yellow blir Årets Pelargon 2012!
Pelargonen First Yellow har en ytterst unik färg som bryter av mot de färger vilka vi till vardags ser i våra balkonglådor. Sorten vitaliserar det stora utbudet av Pelargoner med en ny färg i dess pallett. Växten med sin nyans och dess bladverk speglar och smälter in i den medelhavstrend som råder i våra uteoaser. Gul är färgen för solsken och uppfattas som uttryckande optimism, upplysning, glädje, lycka, intellekt, och energi.
(Juryns motivering)

First Yellow ©wermstedt/saikkonen

Äntligen! Årets första blomma har slagit ut. Och med en härligt blekgul färg, ser ”First Yellow” ut som en riktig vårblomma.

First Yellow ©wermstedt/saikkonen

”First Yellow” anses vara den mest gula pelargonen förutom vild- och zonartic-pelargonerna. Bladen är lite speciella, de är tredelade och tjockare än vanliga zonalblad, nästan som en hängpellis. Den lanserades 2008 från föräldlaren PAC Elsner och är en licenssort. Man måste alltså betala licensavgift om man ska sälja sådana sticklingar.

2 tankar på “First Yellow – Årets pelargon 2012

  1. Det var en vårlik liten sak. Tänker på primulan när jag ser den och på Elsa Beskow. Vill minnas att det i någon av hennes böcker ropas efter primula, primula, primula…

    Licens? Är det för att ha överblick om vart de tar vägen och att ha koll på spridningen? Du måste alltså ha licens för att kunna sälja vidare eller man kanske inte får det hur som helst, licens alltså?

    Gilla

    • Det handlar bara om pengar. Den som har patent på sorten vill ha ersättning om nån annan säljer den.

      Gilla

Kommentarer är stängda.