Orange Fizz

Orange Fizz  ©wermstedt/saikkonen

Orange Fizz är en favorit på grund av bladens starka citrusliknande doft som påminner om hur citronshampoo eller citrondiskmedel doftar. Geraniumolja används ju ofta i parfymer och det skulle inte förvåna mig om oljor från doftpellisarna används på många ställen där det påstås vara citrus.

Mina planta började inte blommade förän sent i höstas när nätterna blev kyliga. Därför sätter jag ut den nu på vårkanten när temperaturen är omkring 5-6 grader tillsammans med de engelska pelargonerna som alltid ska ha lite kyla för att sätta knopp. Antagligen är det samma med denna och många andra doftisar. Men man får hålla koll på termometern, för frost gillar de inte.

Om man söker på webben efter Orange Fizz får man bland annat upp recept på olika pelargonkakor där bladen används som smaksättare. Man kan testa att blanda ner hackade blad i en vanlig sockerkaka. Man får även upp en dryck/drink som heter Orange Fizz

Orange Fizz
1 dl Apelsinjuice
1 tsk Limejuice
Fyll upp glaset med valfri läsk eller vin. Vanligt bubbelvatten funkar finfint till vardags. Vill man spetsa till det kan man använda apelsinlikör eller apelsinvodka (varför heter det ”spetsa”?)

Självklart stoppar man i ett blad från Orange Fizz-plantan, om man har en sån, som dekoration 🙂

1 tanke på “Orange Fizz

  1. Pingback: Apple Betty | Nillapillas Pelargoner

Kommentarer är stängda.