Den namnlösa röda zonalen

Den röda pelargonen

Många har säkert en pelargon som inte har något namn. Namnlappen kan ha ramlat bort eller så har man fått eller köpt plantan utan namn.
Visst kan man fråga runt och visa bilder i grupper på Facebook eller fråga de kunniga i Pelargonsällskapet men röda zonaler liksom den på bilden finns det så många av, att det kan vara svårt att få rätt namn.

Så jag kallar den bara ”ilses röda” efter personen som den kom från. Den är vacker, växer så det knakar och värd att äga trots att namnet inte är tillreda.

Knopp

Vem bestämmer då namnen på pelargonerna? Jo, det gör den som får fram en ny sort. Det vanligaste sättet att få fram nya sorter är genom att så frön som blir plantor som är annorlunda än mammaplantan. 

Apropå det. Har ni hört om dalslandsbonden som blev bjuden på fest och svarade:

– Om jag kan, så kommer jag inte. Om jag inte kan, så kommer jag.

Men det blir en helt annan betydelse om man sätter kommatecknet EFTER ordet ”så” istället. Och det var han menade. Sådden alltså! … klart att han inte kan gå på fest om han ska så. Man kanske kan använda uttrycket även som ”pelargontant” 🙂

1 tanke på “Den namnlösa röda zonalen

 1. Hej! Jag började samla på pelargoner för några år sedan då vi var på besök hos min mans moster.
  Fick pelargoner med skyltar och namn. Sedan har det gått några år och jag är också precis som du pelargonfantast men har tyvärr nog slarvat lite gällande etiketterna när jag tagit sticklingar så nu när altanen är full av pelargoner så får jag se om jag kan hitta vad dom heter.
  Men tack för tipset att ge dom namn efter den man fått den av. Ska bara komma på vem det var 🙂
  Gå gärna in på min blogg http://www.trillium.se där jag lagt ut lite bilder och lite text om mina pelargoner.
  Har du något tips på någon annorlunda så maila gärna. Börjar man samla får man mersmak.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.