Vårdagjämning, sticklingdags

Äntligen vårdagjämning och det känns faktiskt som om våren är på gång. Men fortfarande är det kyligt på nätterna. Alltför kyligt för att börja använda verandan till pelargonerna, för det är fortfarande risk att det blir minusgrader där om natten.

Verandan förra året vid samma tid…

Och det blir som en kedjereaktion. I och med att det är kallt på nätterna, törs jag inte ta ut alla övervintrande zonartics som belamrar matbordet. Och eftersom det därmed är trångt på matbordet har jag ingenstans att ställa nya sticklingar.

Jag skulle bara frisera lite på en Buaplanta. Men det blev en massa sticklingar. Tittar man noga är det 2 olika sorters stjärnpelargonsticklingar. Bua är lätt att känna igen på den tydliga zonen på bladen. Medan stjärnpelargonen Gunilla har lite ljusare blad

Men nu när det är vårdagjämning kan jag inte hålla mig längre. Nu åkte saxen fram. Först ut blev några stjärnpelargoner i fd bokhandeln, ett par zonartics, ja alla de som tar plats hemma på matbordet fick sig en frisering.

Egentligen hade jag korgen med mig för att flytta porslinet till vårt nya kontor. Men ovanpå koppar och muggar lastade jag på sticklingarna. Ett paket nudlar sticker fram mellan bladen

Första omgången sticklingar satte jag i ”Root Riot” en sorts rotiningskuber med en konsistens nästan som skumgummi. Kuberna ställer jag tätt-tätt i pluggbrätten för att få plats med många. Tyvärr tog mina kuber raskt slut, så till andra omgången fick jag blöta upp kokosfibrer istället. Men sedan tog utrymmet slut, så en hel bukett med Bua-sticklingar får tillbringa natten i ett dricksglas, så får jag möblera om i morgon.

Jag brukar bara spara ett 2-4 blad per stickling men ibland kan ju bladen vara jättestora. Man jag brukar då dela bladet så inte sticklingen behöver riktigt så mycket vätska i början. Denna gång klippte jag på två håll så det blev som hjärtan. Vi får se om det också fungerar

Om någon undrar varför jag inte sätter sticklingarna i fd bokhandeln, där det finns gott om plats? Jo, det är bara 15-16 grader där och sticklingar behöver över 20 grader för att få rötter.

2 tankar på “Vårdagjämning, sticklingdags

  1. Hej, jag undrar om och när man kan köpa sticklingar av dina fina zonarticpelargoner
    mvh
    Brigitte

    Gilla

Kommentarer är stängda.